Izleti

Dubrovnik


Dubrovnik nije samo biser hrvatskoga Jadrana nego grad jedinstven u svijetu. Nastao na hridi podno Srđa svoj procvat zahvaljuje Republici čiji diplomati su znali i s Venecijancima i Osmanlijama, čiji trgovci su karavanama robu prevozili kopnom, a pomorci Sredozemljem, pa sve do Novoga Svijeta. Procvat obrtništva i umjetnosti stvorio je ovaj prelijepi grad opasan zidinama koji je danas jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu. (80 km)

Međugorije (Bosna i Hercegovina)


Međugorje - Fenomen Međugorja poznat je već četvrt stoljeća kada je skupina djece pastira na brdu iznad Međugorja ugledala Gospu. Od tada milijuni hodočasnika svake godine dolaze u Međugorje u potrazi za duhovnim mirom i obnovom. Mise se služe tijekom cijeloga dana na više jezika, a organizirano je ispovijedanje na gotovo svim svjetskim jezicima kojima govore hodočasnici.

28 km.

Ston


Na uskoj prevlaci kojom se poluotok Pelješac veže s kopnom nalaze sa dva mjesta, Veliki i Mali Ston, povezana dugačkim zidinama s 20 kula i tvrđava. Veliki Ston je urbanističke organiziran po uzoru na Dubrovnik, dok je Mali Ston nastao iz ribarskoga naselja i tu je tradiciju zadržao do danas. Stonjani su nadaleko poznati uzgajivači školjaka, pa u lokalnom restoranima možete probati sve morske specijalitete. (40 km)

Nacionalni park Mljet


Mljet je jedan od rijetkih otoka koji još nije otkriven za masovni turizam. Naročito je zanimljiv njegov dio koji je proglašen nacionalnim parkom gdje možete uživati u netaknutoj prirod, vidjeti dva jezera na otoku, a na jednom od njih ponovno otok sa benediktinskim samostanom i crkvom koji datiraju iz 12. stoljeća. To je otok kojega su posjetili Odisej i Sveti Pavao, a uz čije obale je obitavala sredozemna medvjedica.

Korčula


Grad Korčula smješten na istoimenome otoku posjetiteljima ostavlja neizbrisiv dojam. U IV st.pr.Kr. kolonizirali su je Grci, a potom Rimljani. Grad Korčula opkoljen je kulama i zidinama, koje naglašavaju stratešku ulogu grada pa on izdaleka izgleda kao grad – utvrda. Unutar tih zidova nalazi se i rodna kuća Marka Pola, znamenita istraživača koji je na svojim putovanjima na daleki istok prvi upoznao Europljane sa tim njima nepoznatim svijetom. (60 km)

Ornitološka zbirka u Metkoviću


Ornitološka zbirka u Metkoviću po veličini spada medu najveće zbirke takve vrste u Europi. Sadržava više od 340 preparata medu kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sada zabilježenih na Neretvi. Preparati su razmješteni po staništima te pružaju pregledan uvid u nekadašnju bujnost života u močvarama, močvarnim šumarcima, šikarama, trščacima i kamenjaru. Melioracijom doline Neretve mnoge od ovih ptica više ne posjećuju naše krajeve pa se mogu vidjeti jedino u zbirci. (2 km)

Arheološki muzej Narona


Arheološki muzej Narona - Do 1995. za Naronu je znalo samo lokalno stanovništvo doline Neretve, povjesničari i arheolozi. Tijekom iskapanja 1995-1996. u Vidu kod Metkovića naišlo se na senzacionalna otkrića koja su odjeknula svijetom. Svakako je maštu, kako stručnjaka tako i laika, najviše uzbudilo pojavljivanje 16 kipova među kojima je dominirala statua cara Augusta prikazanog kao imperatora. (0 km)

Slap Kravica (Bosna i Hercegovina)


Slap Kravica se nalazi nekoliko kilometara od Ljubuškoga u Bosni i Hercegovini. Najveći je od više slapova na rijeci Trebižat, ponornici koja ima čak devet imena. Posjetite li ga za vrućih ljetnih dana uživat ćete u pogledu na zelenilo i vodu, a moći ćete se okupati u jezeru podno slapa. Ovaj prirodni fenomen udaljen je tek desetak kilometara od Međugorja pa ga možete posjetiti tijekom istog izleta. (25 km)

Baćinska jezera


Baćinska jezera su još jedan prirodan fenomen. Nalaze se tek koji kilometar od mora u blizini Ploča. Šest jezera tvore ogrlicu od modrih bisera u kraškom krajoliku i naročito impresivno izgledaju gledajući ih sa uzvisine. Jezera su slatkovodna, a u ljetnim mjesecima moguće je kupanje. Priroda oko jezera je još uvijek uglavnom netaknuta pa pruža idealne uvjete za šetnju i odmor u tišini. (20 km)

Mostar (Bosna i Hercegovina)


Mostar (Bosna i Hercegovina) - Grad nastao na obalama Neretve poznat je po svojim mostovima, a najpoznatiji od njih je Stari most koji je sagrađen između 1557 - 1566 godine. Djelo je turskoga graditelja Hajrudina. Njegov elegantni luk dug je 30 i visok 20 metara. Stari most je na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Srušen je u ratu 1993., a potpuno obnovljen 2004. Okolina Staroga mosta jedan je od najboljih primjera orijentalne arhitekture. (45 km)

Fotosafari Deltom Neretve


Provezite se u lađi,tradicionalnom neretvanskom plovilu kroz stotine kanala i zavirite u netaknuto srce neretvanske močvare.Prođite mjesta kojima su nekada plovili Grci,Iliri i Rimljani,a neretvanski gusari započinjali napade na neprijateljske galije.Na izlazu iz jezera Kuti je Neretvanska kuća Ville Neretva,do koje se može doći samo vodenim putem.U sklopu fotosafarija je degustiranje neretvanskih specijaliteta pripremljenih na tradicionalan način.Tijekom ljeta gosti se mogu osvježiti u jezeru,što je nezaboravan doživljaj. (0km)

Izlet u Ston i Trsteno


Ne propustite izlet u Ston,mjesto u kojem ćete saznati kako se proizvodi sol!U staroj solani s brojnom bazenima morske vode,sol se proizvodi na isti način kao nekada.Prošećite gradom koga okružuju zidine duge 5 km i planski je sagrađen u 15.st.,s pravilnim četvrtastim ulicama i trgovima te kneževim dvorom.Za ljubitelje pravih morskih delicija na raspolaganju su lokalni restorani s izvrsnim kamenicama i mušulama,a sve zaljubljenike u mediteransku vegetaciju oduševit će divovske platane stare više od 500 godina u Trstenom,ali i veliki arboretum.
SiteStudio.hr